Dezvoltările tehnologice rapide au produs noi invenții, precum roboții și le-au introdus în viața noastră de zi cu zi. Astăzi, roboții execută funcții vitale în case, în spațiul cosmic, în instituții militare și spitale.

Dezvoltarea chirurgiei robotice a oferit spitalelor și furnizorilor de servicii medicale o unealtă valoroasă care are un impact profunda supra procedurilor chirurgicale de înaltă tehnologie

Chirurgia robotică înseamnă în esență faptul că medicul chirurg controlează brațele robotice, care sunt introduse în interiorul zonei de operație, de la o consolă separată de brațele robotice. Chirurgul vizualizează locul operației printr-o cameră de luat vederi 3D de înaltă definiție iar mișcările sale sunt reproduse de către robot.

În prezent există peste 3000 de sisteme robotice Da Vinci instalate în intreaga lume.

Când este folosit robotul ?

Intervențiile chirurgicale cunoscute  de către public ca “operții închise” (laparoscopie) pot fi executate prin chirurgia robotică. Acestea includ o mare varietate de operații, de la operații de vezică biliară la operații ginecologice. Această procedură chirurgicală modernă este numită “chirurgie minim invazivă”. Scopul este de a păstra organele intacte pe cât posibil și de a minimiza vătămările produse asupra țesuturilor înconjurătoare atunci când se execută intevențiile chirurgicale necesare. Acest lucru este pentru beneficiul pacienților și este important pentru succesul chirurgical, cu mai puține evenimente adverse.

De ce chirurgie robotică ?

  • Incizie mai mică, deci cicatrice mai mică și o înfățișare mai bună din punct de vedere cosmetic
  • Elimină tremurul mâinii chirurgului
  • Mai puțin sânge pierdut în timpul operației, deci o necesitate mai mică de transfuzii de sânge
  • Mai puțină durere și mai puțină administrare de analgezice post-operator
  • Perioadă de recuperare mai scurtă, deci ședere în spital mai scurtă
  • Reîntoarcere mai rapidă la activitățile zilnice
  • Risc scăzut de infecții
  • Mai puține complicații

 Sistemul Robotic DA VINCI

În prezent, robotul Da Vinci este cel mai avansat exemplu de sistem chirurgical robotic. Sistemul Da Vinci este alcătuit dintr-un turn robotic portabil și o consolă pentru chirurg.

Brațul central al turnului robotic ține o camera video care include două lentil separate pentru o vedere binoculară. Camera asigură o vedere tridimensională (3D) autentică, cu o imagine mărită ( 6 x 3 x 10 ) a câmpului chirurgical.

Trei brațe pentru instrumente ce pornesc de la turn țin și manipulează instrumentele chirurgicale.

Instrumentele chirurgicale sunt articulate la încheietura mâinii cu șapte grade libertate. Articulația bidirecțională și metoda de prindere imită mișcările autentice ale mâinii și ale încheieturii chirurgului. Axa mână-ochi a chirurgului este poziționată astfel încât sa creeze iluzia că operează deasupra pacientului. Fiecare mișcare pe care o face chirurgul este copiată exact de către robot, ceea ce face ca operația să fie perfectă.

Locurile care nu pot fi accesate de către mână și instrumentele chirurgului într-o operație deschisă pot fi astfel pătrunse cu vătămare minimă a țesuturilor înconjurătoare. Motivele principale de aplicare a chirurgiei robotice includ abilitatea brațelor robotului de a se mișca liber în interior și de a efectua în același timp funcțiile mai multor instrumente chirurgicale, cauzând mult mai puțină hemoragie și un timp de recuperare mai scurt.

Domeniile în care se folosește de obicei chirurgia robotică Da Vinci:

  • Chirurgie urologică cu robotul
  • Chirurgie pentru tratarea obezității cu robotul
  • Chirurgie generală
  • Chirurgie cardiacă
  • Chirurgie ginecologică
  • Chirurgie toracică

Chirurgia urologică cu robotul Da Vinci

Domeniul urologiei este o zonă a medicinei care a adoptat și a încorporat chirurgia robotică în echipamentul său chirurgical. În fiecare zi, se dezvoltă și se comunică aplicații și tehnici chirurgicale robotice inovatoare în domeniul urologiei. Utilizarea și dezvoltarea sporită au alimentat descoperirea de noi aplicații ale  sistemelor robotice în chirurgia urologică.

Urologia trece printr-o revoluție tehnologică imensă odată cu introducerea și aplicarea roboticii în chirurgia urologică. Folosirea mișcărilor robotice a adus un salt uriaș al chirurgiei laparoscopice față de tehnicile laparoscopice tradiționale prin precizia sa de tăiere și, mai important, prin reconstrucție și sutură.

În chirurgia urologică robotul Da Vinci este folosit pentru:

  • Operație de prostatectomie radical[ asistat[ de robot (RARP)
  • Cancer de rinichi
  • Nefrectomie radicală ( îndepărtare completă a rinichiului)
  • Nefrectomie parțială
  • Pietre la rinichi

Prostatectomie radicală asistată de robot ( RARP)

În prezent, cea mai frecventă operație urologică robotică efectuată este operația de prostatectomie radicală asistată de robot. În prezent, în SUA, marea majoritate a operațiilor de prostatectomie radical sunt realizate cu ajutorul robotului.

În mod tradițional, operațiile radicale de prostatectomie sunt realizate printr-o incizie chirurgicală mare care cauzează: recuperare lentă după operație, ședere mai lungă în spital, risc mai mare de infecție a rănii și o cicatrice mare după incizie. Prostatectomia robotică îi ajută pe medici să efectueze operația prin incizii foarte mici care oferă pacienților o opțiune de tratament minim invazivă și mai puțin traumatică.

Instrmentele cu 7° de libertate la încheietură reprezintă avantajul distinct al sistemelor robotice în cazul RARP. Aceste instrumente fac mișcări mai ușoare într-un câmp chirurgical limitat, precum pelvisul și permit o disecție precisă. Funcțiile de măsurare la scară a mișcărilor și de filtrare a tremurului mâinii sporesc potențialul tehnicilor chirurgicale precise.

Rapoartele privind RARP au demonstrat că, atunci când se folosește chirurgia robotică, are loc o reducere semnificativă a pierderilor de sânge estimate, a ratei de transfuzie, a perioadei de internare, a perioadei de cateterizare și a complicațiilor perioperative.

Chirurgie pentru tratamentul obezității

Chirurgia robotică oferă diverse avantaje pentru pacienții cu obezitate  severă și pacienșii care au mai suferit o operașie înainte. Prin intermediul chirurgiei robotice cu incizie unică, recent dezvoltată, va fi posibil ca pacienții obezi să fie operați fără a lăsa nicio cicatrice. Centrul pentru boli metabolice și de obezitate Florence Nightingale este gata să vă ajute.

În cazul chirurgiei pentru tratarea obezității, robotul Da Vinci este folosit pentruȘ

  • Bypass gastric
  • Gastrectomie longitudinală( tubulizare gastrică)

Utilizarea tehnicilor minim invazive în chirurgie este cea mai importantă dezvoltare pentru chirurgia modernă și oferă multe avantajefată de tehnicile clasice de chirurgie deschisă.

Chirurgia robotică are multe avantaje față de chirurgia deschisă, inclusiv o spitalizare mai scurtă, morbiditate redusă și perioadă de recuperare mai scurtă. Chirurgia robotică a devenit foarte utilizată ca și procedură standard pentru multe operații abdominale și pelvice. Sistemele chirurgicale robotice au fost introduce în chirurgia intra-abdominală în anul 2000 când sistemul chirurgical Da Vinci a fost aprobat de FDA (Administrația Statelor Unite pentru Alimente si Medicamente). Procedurile chirurgicale robotice au devenit larg utilizate în întreaga lume și sunt considerate a reprezenta era chirurgiei dupa laparoscopie.

Această tehnologie oferă avantaje tehnice față de chirurgia laparoscopică atunci când se lucrează zone adânci care sunt greu de ajuns, precum operații abdominale, hernie hiatală, esofag și rect. Se prevede că, pentru cazuri complexe, chirurgia robotică va înlocui chirurgia laparoscopică clasică, iar laparoscopia cu o singură incizie va deveni o procedură standard pentru cazurile mai simple.

În chirurgia generală, robotul Da Vinci este folosit pentru:

  • Cancer de colon, cancer rectal, diverticulită și complicațiile acesteia și boli inflamatorii ale intestinului
  • Chirurgia antireflux și hernie hiatală
  • Cancer esofagian, acalazie
  • Chirurgie pentru stomac și intestinul subțire
  • Cancer stomacal ( gastrectomie subtotală și totală)
  • Tumori pancreatice
  • Chisturi benigne și maligne ale pancreasului
  • Eliminarea veziculei biliare ( colecistectomie )
  • Rezecții de ficat și operații de tract biliar
  • Operașii ale glandei sprarenale
  • Operații de tiroidă

Chirurgie cardiacă

Chirurgia cardiacă convențională se efectuează printr-o incizie standard a pieptului ( sternotomie mediană ) și folosind dispozitive pentru inimă și plămâni. Tehnicile minim invazive au încercat să facă operațiile cardiace mai puțin invazive prin eliminarea unei incizii mari și/sau a dispozitivelor pentru inimă și plămâni.

Chirurgia robotică oferă avantaje de mare importanță. O imagine tridimensională este un avantaj pentru un chirurg care nu este familiarizat să lucreze cu imagini bidimensionale. În plus, a executa manipulări precise cu dispozitive lungi printr-o deschizătură limitată cauzează tremurul mâinii și oboseală. Chirurgia robotică elimina acest dezavantaj.

În fiecare an, sunt efectuate în medie 1700 de operații robotice cardiace în SUA. În fiecare an această cifră se marește cu 400, cu o creștere de 25%. Primul sistem robotic din Turcia a fost montat la spitalul Florence Nightingale din Istanbul în 2004 și peste 300 de pacienți cardiac au fost operați cu succes până în prezent.

În chirurgia cardiacă, robotul Da Vinci este folosit pentry:

  • Repararea și înlocuirea valvelor mitrale
  • Bypass corornarian ( pacienți cu afecțiuni la un singur vas coronarian sau la două vase coronariene)
  • Închidere de defct septal atrial
  • Operații de aritmie
  • Tumori cardiace

Chirurgie ginecologică

În Turcia, doar un număr limitat de centre efectuează operații ginecologice robotice.

Robotul Da Vinci în chirurgia ginecologică este folosit pentru:

  • Eliminarea uterului ( histerectomie )
  • Operații de chist ovarian
  • Operații de fibrom/miom uterin ( miomectomie )
  • Operații de cancer ginecologic

Chirurgie toracică

Folosirea sistemelor robotice Da Vinci în chirurgia toracică a fost aprobată de FDA în martie 2011. De atunci, Group Florence Nightingale a efectuat cel mai mare număr de operații robotice toracice din Turcia.

În chirurgia toracică, robotul Da Vinci este folosit pentru:

  • Operații pentru mase/ tumori/ cancer în piept
  • Operații de cancer toracic ( segmentectomie prin VATS, lobectomie) și rezecșia de noduli limfatici
  • Chirurgie pentru diagnosticarea nodulilor la plămâni
  • Biopsie pleurală și operații pleurale prin VATS
  • Operație de decorticare prin VATS
  • Operații de timus