Infertilitatea

Infertilitatea reprezintă una dintre marile probleme de sănptate ce afectează viața de cuplu. Acest lucru apare când un cuplu nu poate concepe un copil într-un an de zile, în ciuda faptului că are relații sexuale neprotejate regulat și nu folosește contraceptive. Această problemă de sănătate se poate datora bărbatului, femeii sau amândurora.

Infertilitatea la bărbați

Există o gamă largă de probleme de infertilitate la bărbați, de la mobilitatea scăzută a spermatozoizilor, la probleme foarte grave precum lipsa spermatozoizilor în testicule.

Deși există multe motive care pot cauza infertilitatea la bărbați, se poate determina intr-o măsură foarte redusă sursa problemei. În cazul în care nu se produc spermatozoizi la ejaculare, se pot obține spermatozoizi prin metode chirurgicale. Centrul FIV din cadrul Group Florence Nightingale lucrează în colaborare cu medici urologi în vederea unor diverse diagnostice și alternative de tratament, precum și metode TESE-TESA-MESA, pentru a obține spermatozoizi.

FIV ( fertilizarea in vitro )

FIV  este numele întregului proces de colectare a ovulelor de la mama candidat și a spermatozoizilor de la tatăl candidat, fertilizarea acestora în laborator și introducerea embrionilor în uterul mamei.

Centrul FIV Group Florence Nightingale oferă servicii cu cele mai moderne tehnologii în domeniu, cu personal experimentat și clinicieni specializați. Toate micromanipulările, tehnicile de înghețare și dezghețare a embrionilor, manipulările embrionare prin laser, biopsiile embrionare, tehnicile de diagnostic genetic preimplantare, IMSI ( injecție intracitoplasmatică de spermă selectată morfologic), tehnica prin embrioscop- sistem primovision, obținere de spermatozoizi prin metode chirurgicale și investigații andologice detaliate, sunt efectuate cu rate mari de succes.

FIV pas cu pas – Colectarea ovulelor

În ziua de colectare a ovulelor, sub anestezie generală, în condițiile unei săli de operații, ovulele sunt colectate prin vagin cu ghidare ultrasonografică. Dezvoltarea embrionilor după fertilizare prin metoda ICSI (microinjecție intracitoplasmatică a spermatozoizilor) este monitorizată pe parcursul creșterii acestora în condiții de laborator timp de 2-5 zile.

IMSI ( injecție intracitoplasmatică de spermă selectată morfologic)

Scopul acestei tehnici este acela de a selecta spermatozoizii de cea mai înaltă calitate care ar sporii rata de fertilizare după microinjecție. Spermatozoizii și ovulele de cea mai bună calitate afectează dezvoltarea embrionului și sporect șansele ca mama să rămână însărcinată.

La procedura obițnuită, se folosește un microscop normal cu o capacitate de mărire de 400-600 de ori pentru a selecta spermatozoizi ce vor fi folosiți pentru tehnica de microinjecție ( ICSI – microinjecție intracitoplasmatică a spermatozoizilor). La tehnica IMSI, spermatozoizii sunt selectați prin sistem microscopic cu o capacitate de mărire de 6000 de ori.

Embrioscop / sistemul PRIMO-VISION

La procedura obișnuită, embrionul ce trebuie transferat este selectat la examinarea făcută chiar înainte de transfer; nu se știe nimic referitor la procesul de dezvoltare al embrionilor decât la momentul examinării.

Există niște sisteme de filmat interne pentru a vedea embrionii în “Sistemul de monitorizare a embrionilor dinamici”. Această înregistrare video ne permite să vedem dezvoltarea embrionilor, de la fertilizarea la momentul selectării. Aceasta este o perioadă de aproximativ 5 zile și este redatp ca o înregistrare secvențială. Atunci când se fac investigațiile necesare, avem posibilitatea de a descoperi embrioni care prezintă o dezvoltare mai bună.

Ecloziunea asistată

Stratul exterior al embrionului ( zona pellucidă) este deschis mecanic sau prin lase la microscop, astfel embrionul este ajutat să eclozeze înainte de a fi transferat în uter.

PGD ( diagnistic genetic preimplantare)

În ciuda alegerii embrionilor cu cea mai bună formă, implantarea ( atașarea în uter) și succesul sarcinii nu sunt 100%. Uneori, un embrion poate avea o formă foarte bună, însă poate fi anrmal din punct de vedere genetic.

Șansa ca acești embrioni să formeze o sarcină este foarte scăzută și chiar dacă se produce sarcina, posibilitatea de pierdere a acesteia este mare.

Cazurile în care embrionii pot avea cel mai frecvent tulburări genetice:

  1. Dacă femeia are peste 37 de ani
  2. Dacă bărbatul are anormalități grave ale spermei
  3. Dacă bărbatul sau femeia ori o rudă apropiată au o dereglare cromozomială / boală genetică sau dacă aceștia sunt purtători
  4. Dacă s-a încercat FIV de câteva ori însă sarcina nu s-a dezvoltat
  5. La femeile care au avut 3 sau mai multe avorturi
  6. La cuplurile cu un istoric de naștere cu boală genetică

Acești embrioni cu probleme genetice se pot distinge prin PGD și pot fi transferași doar embrioni cu cromozomi sănătoși.