Radiochirurgia și dispozitivul PERFEXION
Chirurgia cu Gamma Knife este o metodă avansată de radiochirurgie folosită de mulți ani pentru tratarea bolilor cerebrale.
Dispozitivul Gamma Knife PERFEXION, cel mai recent dispozitiv de acest gen dezvoltat pe piață, a fost instalat la Secția de Oncologie și Radiații a Spitalului Florence Nightingale din Gayrettepe. Echipa de specialiști efectuează cu succes tratamente cu utilizarea procedeului Gamma Knife.
Pe lângă faptul că este un model noi și avansat, acest dispozitiv este dotat și cu funcții suplimentare. Cu ajutorul dispozitivului PERFEXION se poate obține o eficacitate mai înaltă a tratamentului și mai puține efecte secundare.
CUM FUNCȚIONEAZĂ DISPOZITIVUL GAMMA
În cadrul radiochirurgiei cu dispozitivul Gamma Knife PERFEXION sunt concentrate dintr-o sursă de cobalt 201 raze de mare energie, care sunt trimise către o țintă marcată printr-un chenar definit, de înaltă sensibilitate.
Forma și doza razelor pot fi optimizate pentru a afecta doar ținta, fără a deteriora țesuturile sănătoase. Dispozitivul poate utiliza milioane de posibilități de configurație a razelor.
Prin acest tratament ADN-ul tumorii sau celulele leziunii sunt degradate, iar celulele își pierd capacitatea de supraviețuire. Aceasta are ca rezultat contracția tumorii în timp.
La bolile vasculare, această aplicație produce îngroșarea peretelui venei și, în cele din urmă, saturarea malformației vasculare. La tumorile maligne și în cazurile de metastază, durează doar câteva luni pentru a obține rezultate bune.
În cazurile bolilor funcționale, obiectivul este de a crea o leziune mică în locul vizat din creier, așadar se trimite o doză mai mare de raze catre celulele țintă.
Leziunea creată prin această aplicație perturbă transmisia anormală, tratează boala funcțională și simptomeprecum tulburări de mișcare, durere sau epilepsie.
ETAPELE TRATAMENTULUI CU DISPOZITIVUL GAMMA KNIFE PERFEXION
- Selectarea pacientului si etapa pre-operatorie
Decizia de folosire a radiochirurgiei se ia după ce sunt evaluate toate informațiile privind pacientul, este alcătuit un consiliu format dintr-un neurochirurg, medic oncolog radioterapeut și alți specialiști, care ajung la un consens privind această metodă.
Deoarece această metodă nu necesită nicio incizie, fiind o metodă minim invazivă, pacienții vor fi informați că procedura va avea loc în timpul zilei, cu posibilitatea de a reveni acasă până seara.
- Plasarea cadrului
Aceasta este o etapă necesară pentru a stabili ținta ce trebuie lovită cu înaltă precizie. Cadrul este stabilizat rigid pe craniu prin șuruburi în patru puncte diferite, ceea ce permite un tratament personalizat de radiochirurgie sterotactică, spre deosebire de alte metode de radioterapie. Ținta este atinsă cu înaltă precizie, în medie de 0,15 mm.
Cadrul este plasat pe punctele de stabilizare sub sedare ușoară și se aplică anestezie locală la punctele de stabilizare de pe capul pacientului. Singurul dezavantaj al acestei proceduri este că nu se poate aplica la copiii sub 8 ani.
- Stabiliea țintei si planificarea dozei
După ce se fac radiografiile, pacientul este dus în salon și aici are ocazia de a se odihni, mânca, etc., pe durata perioadei de planificare de 1-2 ore. Imaginile radiologice implicate în volumul stereotactic sunt folosite în programul de planificare al tratamentului. Sunt identificate zona țintă și marginile acesteia, se stabilește planul de dozare și se determină doza ce trebuie trimisă.
- Tratament radiochirurgical
După ce s-a terminat etapa de planificare, pacientul este adus la secția de tratament. Perioada tratamentului variază de la câteva minute la câteva ore, conform numărului și mărimii leziunilor.
Secția de tratament este o zonă largă și luminoasă. Secția de iradiașie este de asemenea extrem de largă și, astfel, nu este niciun fel de problemă pentru pacienții claustrofobi.
Pacientul este supravegheat printr-un monitor și se comunică vocal cu acesta pe întreaga perioadă de tratament. În cazul unei probleme, se poate face o pauză pe perioada tratamentului și apoi se poate continua tratamentul de la același punct.
- Post-operatoriu
După tratament, cadrul este scos de pe craniul pacientului și i se oferă un raport ce include detaliile terapiei și etapele de planificare. Pacientul este dus sa se odihnească cateva ore și mai tărziu este externat.
- Tratament ulterior
Pacientul este examinat sau tratat în continuare la anumite intervale de timp, în funcșie de leziunile tratate, și se fac radiografii periodice pentru urmărirea stării acestuia.
GAMMA KNIFE ÎN LUME
Tratamentul cu GAMMA KNIFE este în prezent, folosit în întreaga lume în 275 de centre. În total, 676.000 de pacienți au fost tratați cu terapia cu GAMMA KNIFE și numărul anual a crescut treptat.
Experiențele și informațiile medicale provenite de la numărul de pacienți în continuă creștere tratați și cu boli tratate, sunt împărtășite de Centrele de tratament cu GAMMA KNIFE prin intermediul unei rețele. Această experiență este împărtășită întregii lumi prin intermediul a 3000 de publicații științifice.
Dispozitivul GAMMA KNIFE PERFEXION din Spitalul Florence Nightingale este primul din Turcia și din țările vecine. Astfel, pacienții nu sunt numai cetățeni turci, cel puțin 30% dintre aceștia sunt pacienți internaționali.
AFECȚIUNI TRATATE CU GAMMA KNIFE
Scwanomul vestibular
Datorită localizării sale în apropierea trunchiului cerebral, a nervilor cranieni, a sistemului auditiv, a cerebelului și a structurilor vasculare vitale, chirurgia acestei tumori este permanent o metodă riscantă într-o anumită măsură. O complicație observată în mod special la 40% din cazuri este degradarea nervilor faciali.
Prin metode de radiochirurgie cu GAMMA KNIFE PERFEXION, nivelul de degradare a nervilor faciali este scăzut, protejându-se în același timp sistemul auditiv. Această metodă mai este folosită și pentru tumorile reziduale post-operatorii și în cazurile recurente.
Malformații arteriovenoase
Acestea sunt grupul principal de leziuni vasculare intracraniene tratate cu GAMMA KNIFE PERFEXION. La Centrul Florence Nightingale sunt disponibile toate metodele de tratament în cazul acestor afecțiuni, precum rezecția chirurgicală, intervenții endovasculare și tratamentul GAMMA KNIFE. Totuși, combinarea acestor metode oferă cele mai bune rezultate.
Adenomul pituitar ( hipofize)
Împreună cu tratamentul tumorilor pituitare primare, se poate planifica tratamentul tumorilor reziduale și recurente, cu protejarea nervilor optici și a țesuturilor normale.
GAMMA KNIFE PERFEXION este prima alegere de tratament, în special în cazul implicării sinusului cavernos și al arterei carotide infiltrată cu adenoame, care altfel necesită o intervenție chirurgicală extrem de riscantă.
Meningiom
Meningioamele sunt în principal tumori benigne ce apar din cortexul cerebral, care sunt câteodată localizate în zone în care îndepărtarea pe cale chirurgicală este riscantă. Este posibilă tratarea acestor tumori prin GAMMA KNIFE PERFEXION.
În cazul meningioamelor mare, ca urmare a unei rezecții chirurgicale maxime, aplicarea procedurii Gamma Knife pe tumoriloe localizate în zone de risc a devenit o metodă de succes în ultimii ani și acceptată ca o metodă cu complicații reduse. În plus, este folosită în mod activ la tratarea cazurilor de meningioame recurente.
Nevralgie trigeminală
Tratamentul nevralgiei trigeminale ce cauzează durere facială gravă se poate efectua prin intermediul Gamma Knife PERFEXION.
Alte metode de terapie concepute pentru această afecțiune ( decompresie microvasculară, compresie și radiofrecvență retrogaseriană percutanată, injecții locale, etc.) sunt și ele disponibile la Group Florence Nightingale.
Boli vasculare
- AVM (Malformație arteriovenoasă)
- Anevrism
- Angiom cavernos
- Alte boli vasculare
Tumori benigne
- Schwanom vestibular
- Tumori pienale
- Schwanom trigeminal
- Hemangioblastom
- Alte Schwanoame
- Hemangiopericitom
- Tumori gliale benigne ( grad 1+11)
- Craniofaringiom
- Miningiom Cordom
- Adenom hipofizar ( secretant)
- Tumori glomice
- Adenom hipofizar (nesecretant)
- Alte tumori benigne
Tumori maligne și tumori cerebrale metastatice
- Tumori gliale maligne ( grad 1+11)
- Tumori metastatice
- Condrosarcom
- Carcinom NPH
- Alte tumori maligne
Boli funcționale
- Nevralgie trigeminală
- Boala Parkinson
- Dureri intractabile
- Epilepsie
- Tulburări obsesiv-compulsive
- Alte boli funcționale
Boli oculare
- Melanom uveal
- Glaucom
- Hemangioblastom
- Hemangiopericitom
- Craniofaringiom
- Cordom
- Tumori glomice
- Alte tumori oculare
Tratamentul Gamma Knife vs. Chirurgie deschisă
Tratamentul este finalizat într-o singură sesiune, într-o singură zi. Poate fi efectuat în cazurile în care nu este posibilă intervenția chirurgicală. O metodă de înaltă precizie pentru atingerea locului țintă. Risc minim în comparație cu chirurgia normală. Tratament ușor, fără durere. Pacientul își poate relua imediat activitatea. Se poate repeta de câte ori este nevoie.
Chirurgia deschisă nu poate fi înlocuită cu chirurgia Gamma Knife, ci aceste două metode se completează una pe cealaltă. Unele leziuni sunt mai adecvate chirurgiei Gamma knife, în timp ce altele sunt mai adecvate chirurgiei deschise. În unele cazuri, trebuie aplicate ambele tipuri.
Spre exemplu, în cazuri tumorilor mari, se poate aplica o procedură planificată în două etape, iar volumul leziunii poate fi redus, în timp ce tumorile care nu pot fi ajunse sau îndepărtate datorită localizării lor, ar putea fi tratate prin chirurgia Gamma Knife. În cazurile în care chirurgia Gamma Knife poate fi aplicată, aceasta este de preferat în schimbul chirurgie clasice, atât din punct de vedere al confortului pacienților cât și a cheltuielilor de tratament. Cu siguranță pacienții vor prefera o metodă de tratament fără sânge, fără durere și fără anestezie.