Ce este măduva osoasă ?

 

Măduva osoasă reprezintă un material spongios aflat în canalul central al anumitor oase. Ea este importantă deoarece conține celule speciale cunoscute sub denumirea de celule stem. Celulele stem dau naștere unor alte celule specializate care îndeplinesc funcții importante. Celulele stem din măduva osoasă produc trei tipuri importante de celule sanguine:

  • celulele roșii, care transportă oxigenul la toate celulele din organism
  • celulele albe, care au un rol esențial în lupta împotriva infecțiilor
  • trombocitele, care ajută la oprirea sângerărilor

 

Transplantul de măduvă osoasă

 

Transplantul de măduvă osoasă (cunoscut și sub denumirea de transplant de celule stem) implică recoltarea de celule stem sănătoase de la un donator și administrarea lor pacientului în vederea vindecării măduvei osoase a pacientului. Noile celule stem preiau controlul asupra producerii de celule sanguine. În unele circumstanțe poate fi posibilă recoltarea propriei măduve osoase din altă parte a corpului (cunoscută sub denumirea de transplant autolog). Măduva osoasă poate fi curățată de orice celule bolnave înainte de a fi readministrată.

 

Transplantul de măduvă osoasă – Cum se realizează / Etape ale transplantului

 

Transplantul presupune cinci etape:

  • examinarea fizică a organismului și a stării generale de sănătate
  • obținerea de celule stem care vor fi utilizate în transplant (cunoscută sub denumirea de recoltare)
  • pregătirea organismului pentru transplant (cunoscută sub denumirea de condiționare)
  • transplantul de celule stem
  • perioada de recuperare, pe parcursul căreia va avea loc monitorizarea oricăror efecte adverse și complicații

 

De ce este necesar transplantul de măduvă osoasă?

 

Transplantul de celule stem este adesea necesar în vederea tratării bolilor care au distrus măduva osoasă care, în consecință, nu mai poate produce suficiente celule sanguine. Orice întrerupere a procesului de producere de celule sanguine poate fi foarte gravă, în special atunci când:

  • Organismul dumneavoastră nu are un număr suficient de celule roșii. El va fi lipsit de oxigen, vă veți simți slăbit și obosit și pot apărea disfuncții ale organelor.
  • Organismul dumneavoastră nu are un număr suficient de celule albe. Veți fi supus unui risc mai mare de a vă confrunta cu infecții grave.
  • Organismul dumneavoastră nu are un număr suficient de trombocite, ceea ce înseamnă apariția cu mult mai multă ușurință a vânătăilor și a sângerărilor. Unele dintre bolile care pot afecta sângele și măduva osoasă sunt descrise mai jos.

 

Leucemia

 

Leucemia este o formă de cancer care afectează celulele albe. Cancerul determină creșterea necontrolată a numărului celulelor albe din sânge, iar acestea nu se mai caracterizează prin capacitatea de a lupta împotriva infecțiilor. Celulele canceroase se pot răspândi cu repeziciune în sânge, ceea ce face ca celulele roșii și trombocitele să nu mai aibă loc să se dezvolte. Acest lucru duce la simptome ca anemia, creșterea riscului de a dezvolta infecții, și înseamnă apariția cu mult mai multă ușurință a vânătăilor și a sângerărilor.

 

Limfomul non-Hodgkin

 

Limfomul non-Hodgkin este un alt tip de cancer al celulelor albe din sânge. Totuși, acestea nu se răspândesc prin sânge ci prin sistemul limfatic. Sistemul limfatic este format dintr-o serie de ganglioni conectați răspândiți în întregul organism. El reprezintă o parte importantă a sistemului imunitar, mecanismul natural de apărare al organismului împotriva infecțiilor.

 

Boli hematologice ereditare (genetice)

 

Există un număr de boli hematologice ereditare în cazul cărora modificările (mutațiile) genelor împiedică dezvoltarea normală a celulelor sanguine. Acestea includ: anemia falciformă și talasemia, ambele interferând cu producerea de celule roșii din sânge.

 

Cine poate beneficia de transplant de măduvă osoasă?

 

În mod normal, transplantul de celule stem este recomandat numai în următoarele situații:

  • beneficiarul transplantului se bucură de o stare de sănătate relativ bună, în ciuda bolii asociate (acesta este motivul pentru care transplantul de celule stem se realizează adesea atunci când cancerul este în remisie)
  • celulele stem sunt obținute de la un frate sau o soră, având același tip de țesut, ceea ce reduce riscurile legate de respingerea transplantului sau boala grefă contra gazdă
  • boala asociată nu răspunde la alte forme de tratament sau se consideră că există un risc ridicat ca boala să revină în cazul neefectuării unui transplant
  • se consideră că beneficiile transplantului prevalează asupra riscurilor

 

Transplantul de măduvă osoasă în cadrul Group Florence Nightingale Hospital

 

De-a lungul anilor, mii de pacienți diagnosticați cu leucemie, limfom, mielodisplazie, mielom multiplu, precum și cu alte tipuri de cancer sau de boli ale sângelui au venit la Group Florence Nightingale din mai multe motive — inclusiv datorită faptului că acesta este unul dintre cele mai experimentate centre de transplant din întreaga lume și că doctorii noștri pot oferi acces la cele mai noi cercetări și tehnici legate de transplant.